Έντεκα παροχές λέει η κυβέρνηση στους παθόντες από το δυστύχημα των Τεμπών.
Ειδική σύνταξη, Διαγραφές χρεών. Απαλλαγή από οφειλές δανείων, Φοροαπαλλαγές, Απασχόληση στο Δημόσιο, Επίσπευση καταβολής αποζημιώσεων, Μετεγγραφές φοιτητών,Φοιτητικές εστίες, Μοριοδότηση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, Δαπάνες νοσηλείας και ψυχολογικής υποστήριξης. Παράλληλα δημιουργείται ειδική δομή και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και γρήγορης διεκπεραίωσης όλων των υποθέσεων για τα μέτρα στήριξης και για κάθε συναλλαγή τους με το Δημόσιο, στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Την 1η Μαρτίου ξημέρωσε μια μαύρη μέρα για την Ελλάδα. Η σύγκρουση δυο τραίνων είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ΖΩΗ τους 57 άνθρωποι.
Οι ευθύνες για το δυστύχημα είναι πολλές και απλώνονται σαν τις ρίζες ενός γέρικου και σάπιου δέντρου.
Ένας ανίκανος σταθμάρχης, με τεράστιες ελλείψεις στην εκπαίδευση του, βρίσκεται σε μια θέση από όπου με μια λάθος απόφαση κι αρκετές παραλείψεις, 57 άνθρωποι βρίσκουν φρικτό θάνατο. Πως βρέθηκε στη θέση αυτή? Από όσα ακούμε αλλά και μπορούμε να καταλάβουμε, ένα μείγμα από παθογένειες στην κυβέρνηση, στο σύστημα που μας κυβερνά οδήγησαν σε αυτή το γεγονός. Με μέσον την πήρε τη θέση. Οι ανώτεροι του δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά. Οι ανώτεροι αυτών, ανεύθυνοι κι οι ίδιοι, οργάνωσαν στα περασμένα χρόνια, μια idiotικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου, η οποία άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για να συμβεί αυτό που τελικά συνέβη. Το κέρδος μπροστά από όλα. Οι παρατυπίες βασιλεύουν. Όλα, μα όλα, έχουν γίνει με τον λάθος, διεφθαρμένο, τρόπο. Τα συστήματα ασφαλείας, αγορασμένα 23 χρόνια πριν, έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω ελλείψεων. Από διευθυντάδες κι υπουργούς βέβαια δεν υπάρχει έλλειψη. Η κρίση χρησιμοποιήθηκε από αυτούς που την δημιούργησαν για να χάσουν τη δουλειά τους οι χρήσιμοι και να συνεχίζουν να βασιλεύουν οι άχρηστοι.
Και η "διόρθωση"? Κι αυτή με τον λάθος, διεφθαρμένο, και πολύ γνωστό τρόπο λειτουργίας αυτής της γαμημένης χώρας. Παροχές. Έτσι κι αλλιώς σε προεκλογική φάση είμαστε, μαθημένοι από αυτά. Κάποιες από τις παροχές είναι προσβλητικές, άλλες διαιωνίζουν την διαφθορά, κι άλλες ακόμα θα έπρεπε να είναι αυτονόητες αλλά παρουσιάζονται σαν "δώρα". Χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.
Οι "άρχοντες" αποφάσισαν πως αντί για πραγματική δικαιοσύνη, είναι πιο εύκολο και πιο βολικό να συνεχίσουμε με το ίδιο ακριβώς τροπάρι. Ας μοιράσουμε μερικά λεφτά, ας διαγράψουμε μερικά χρέη κι ας φροντίσουμε μετά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δημιουργήθηκε το πρόβλημα να το μπαλώσουμε. Να διορίσουν και μερικούς ακόμα σε δημόσιες θέσεις άσχετα από το αν είναι ικανοί η όχι. Δε τους νοιάζει αν ξέρουν να κάνουν τίποτα, αρκεί να τους ευγνωμονούν και να τους ξαναψηφίσουν.
Σε ένα κράτος δικαίου αληθινό, οι έχοντες την ευθύνη, από τον πρώτο ως τον τελευταίο (και πιο υψηλά ιστάμενο) θα κατέληγαν στην φυλακή. Στην Ελλάδα... ραντεβού στη Μύκονο και στο Ντουμπάι.
Η Αρεντ έγραψε κάποτε για την κοινοτοπία του κακού. Αναφερόταν στον οργανωτή του Ολοκαυτώματος, τον Αιχμαν, ο οποίος ευθυνόταν για εκατομμύρια θανάτους Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για τον Αιχμαν, όλα αυτά ήταν απλά another day at the office, ακολουθούσε διαταγές, γιατί απλά... αυτές ήταν οι διαταγές.
Στην Ελλάδα του 2023 η κοινοτοπία του κακού ζει και βασιλεύει. Για τους παράγοντες, κυβέρνηση και υποστηρικτές της, η 28η Φεβρουαρίου του 2023 ήταν απλά άλλη μια μέρα στο "γραφείο". Με διαφθορά δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τον θάνατο 57 ατόμων, με διαφθορά θα μπαλώσουν την κατάσταση, με διαφθορά θα συνεχίσουν. Και τα πρόβατα, υποστηρίζοντας πως TINA (There Is No Alternative) θα το δεχτούν.
Η χυδαιότητα προστίθεται στην κοινοτοπία.
Αυτή είναι η χυδαιότητα του να είσαι Έλληνας.