Κυριακή, Αυγούστου 14, 2011

δανεικό και μεταφρασμένο...

Καλησπέρα σε όλους.
Πάει λίγος καιρός πάλι, καλοκαίρι είναι ,μπλα μπλα δικαιολογίες κλπ...

Σας παραθέτω ένα κείμενο του εξαιρετικού Jody McIntyre. Η μετάφραση είναι δική μου. Λόγω του προαναφερόμενου καλοκαιριού και δουλειάς κλπ δεν έχω προλ΄βει να σχοληθώ και πολύ με οτιδήποτε αλλά το κείμενο αυτό το θεώρησα πού καλό και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

Αν υπάρχουν κάποια λάθη, είναι σίγουρα δικά μου...

Το απόγευμα της Πέμπτης, 4 Αυγούστου, αστυνομικοί σκότωσαν τον Mark Duggan στο Totenham. Η IPCC (Independent Police Complaints Commission – Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων Αστυνομίας) άμεσα ανακοίνωσε πως θα κάνει έρευνα. Ασυνήθιστο για μια οργάνωση γνωστή για την αναποτελεσματικότητας και την ανικανότητα της να μάθει την αλήθεια. Τα ΜΜΕ ενημερώθηκαν πως βρέθηκε όπλο μη αστυνομικό στο χώρο και πως ένας αστυνομικός είχε τραυματιστεί. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε και μια σφαίρα σε ασύρματο. Τα συνήθη συμπεράσματα βγήκαν.
Τώρα βέβαια ξέρουμε ότι η σφαίρα στον ασύρματο ήταν από όπλο αστυνομικού. Μάλλον «φιλικά πυρά» Το όπλο που βρέθηκε ήταν μέσα σε μια κάλτσα. Ο Mark Duggan δεν έριξε ούτε μια φορά. Άλλος ένας εκτελεσμένος στα χέρια της αστυνομίας και περισσότερα ψέματα και κακή πληροφόρηση από την IPCC.
Το βράδυ του Σαββάτου έτρωγα σε φιλικό σπίτι, όταν έφτασαν νέα από τις συγκρούσεις στο Totenham. Το Twitter ήταν η κύρια πηγή νέων. Και με τηλεφωνήματα επιβεβαιώσαμε ότι μονάδες καταστολής διαδηλώσεων είχαν αποσταλεί στην περιοχή. Νωρίτερα εκείνο το απόγευμα η οικογένεια του κ. Duggan, και μερικοί ντόπιοι κάτοικοι, είχαν διαδηλώσει έξω από το αστυνομικό τμήμα. Δύο μέρες είχαν περάσει και δεν είχαν λάβει καμία εξήγηση για τον θάνατο του. Με παρόμοιο τρόπο η αστυνομία αγνόησε την διαδήλωση τους και τις απαιτήσεις τους για απαντήσεις.
Μαζεύτηκαν περισσότεροι και η αγανάκτηση αυξήθηκε. Μερικές μέρες νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο του Haringey είχε ανακοινώσει το κλείσιμο 8 από τα 13 κέντρα νέων στον δήμο. Τώρα ένας ανθρωπος είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί στο δρόμο και κανείς δεν φαινόταν να νοιάζεται.
Μας λένε να αγνοήσουμε τις συνθήκες. Οι ταραχές δεν έχουν να κάνουν με τον θάνατο του Mark Duggan. Οι ταραχές δεν έχουν να κάνουν με την αυξανόμενη ανεργία. Οι ταραχές δεν έχουν να κάνουν με τις περικοπές στην παιδεία και στα κέντρα νέων. Είναι απλά ανεγκέφαλη βία, μας λένε.
Όταν έφτασα στο Totenham, είδα μια τεράστια φωτιά στην άλλη πλευρά του κεντρικού δρόμου. Αστυνομικοί είχαν αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή με κορδέλες και δεχόταν πότε-πότε βροχή από τούβλα και μπουκάλια από τους πλαινούς δρόμους. Σε γενικές γραμμές φαινόταν να μην ανησυχούν για τις φωτιές, ακόμη και όταν έφταναν ανησυχητικά κοντά σε κατοικιημένα σπίτια. Άλλωστε εδώ ήταν Totenham και όχι Westminster.(ΣτΜ το Totenham θεωρείται υποβαθμισμένη περιοχή) Πυροσβεστικά οχήματα έφταναν και τους δίναμε οδηγίες. Όταν ρωτήσαμε ένας αστυνομικός μας είπε ότι ήταν εκεί για να προστατεύσει άλλους αστυνομικούς και όχι κάτοικους…
Καθώς η νύχτα προχωρούσε κάποιοι έβαλαν φωτιά σε΄ένα ακόμα αστυνικό αυτοκίνητο. Η προσοχή του πλήθους στράφηκε στο πλιάτσικο και φεύγοντας είδα κόσμο να μπαινοβγαίνει στο JD Sports (ΣτΜ. Αλυσίδα αθλητικών ειδών) κουβαλώντας στίβες από ρούχα. Στεναχωρήθηκα για αυτούς που έπαθαν ζημιές στα σπίτια τους η τα μαγαζάκια τους? Ναι στεναχωρήθηκα. Αν στεναχωρήθηκα για το JD Sports? Όχι δεν στεναχωρήθηκα.

Αν υπάρχει κάποια ερώτηση ως προς το που βρίσκεται η αλληλεγγύη μου και αν οι επιλογές μου είναι το Marks & Spencers και το Footlocker η οι νεαροί που βρίσκονται στους δρόμους, υπάρχει μόνο μια απάντηση. Το επόμενο απόγευμα  ακολούθησαν ταραχές και στο Brixton. Το Footlocker (ΣτΜ αλυσίδα παπουτσάδικων) ήταν ένα από τα πρώτα καταστήματα που δέχτηκαν επίθεση. Βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα αλλά η αστυνομία για τα πρώτα 25 λεπτά πλιάτσικου επέλεξε να μην αντιδράσει.
Όταν τελικά αντέδρασαν δεν περικύκλωσαν τον κόσμο όπως στις φοιτητικές διαδηλώσεις αλλά απλά τους έδιωξαν παρακάτω στην High street, όπου συνεχίστηκε το πλιάτσικο. Έσπασαν βιτρίνες στο Marks & Spencers, στο Mc Donalds, το H7M και τη Vodafone. Δέχτηκα ένα χείμαρρο αποδοκιμασιών επειδή δήλωσα υποστήριξη για τις ταραχές. Τον ίδιο χείμαρρο φαντάζομαι που φαντάζομαι πως θα δέχτηκε και ο Martin Luther king ότνα είπε πως «οι ταραχές είναι η γλώσσα αυτών που δεν μπορούν να ακουστούν» Τον ίδιο χείμαρρο αποδοκιμασιών που φαντάζομαι δέχτηκε και ο Bob Marley όταν τραγουδούσε “Thats why we gonna be burning and looting tonight…” Λυπάμαι αλλά η αλληλεγύη μου δεν βρίσκεται με τις πολυεθνικές που βγάζουν εκατομμύρια και με τις πλήρως ασφαλισμένες, σπασμένες βιτρίνες τους. Βρίσκεται με του ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους και με τις οικογένειες τους. Ούτε βρίσκεται με τους πολιτικούς, που τόσο γρήγορα αποδοκίμασαν τις ταραχές αλλά έστειλαν στο παρελθόν το στρατό μας να κάψει και να πλιατσικολογήσει το Αφγανιστάν και το Ιράκ
Παρακάτω, στην οδό Effra, πλήθη άρχισαν να εισρέουν στο Currys (ΣτΜ. Κάτι σαν τον Κωτσόβολο). Τα αγγλικά ΜΑΤ προσπάθησαν να  απωθήσουν τον κόσμο αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν κάτω από βροχή από πλάκες πεζοδρομίου. Τρια αστυνομικά φορτηγάκια έσπευσαν να φύγουν. Για πάνω από μία ώρα, μια συνεχής ροή από οθόνες πλάσματος  και άλλα ηλεκτρονικά είδη έβγαιναν από το κατάστημα. Η αστυνομία αδυνατούσε να κάνει οτιδήποτε. Αν βέβαια η αστυνομία θέλει να σταματήσει τις ταραχές από το να συμβαίνουν υπάρχει κάτι πολύ απλό που μπορεί να κάνει. Να σταματήσει να σκοτώνει κόσμο.
Ενώ πολλοί προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στο αναπόφευκτο αποτέλεσμα δεκαετιών καταπίεσης στις υποβαθμισμένες κοινότητες, οι πραγματικές αιτίες των ταραχών σκουπίζονται κάτω από τα χαλιά που κλάπηκαν από το Carpet Right. Στο κέντρο του προβλήματος βρίσκεται η ανισότητα. Όσο η αστυνομία βλέπει τον εαυτό της ως υπεράνω του νόμου, νεαροί άνθρωποι θα παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους…
Στην οδό Effra, ένα αστυνομικό ελικόπτερο πέταξε τόσο χαμηλά που αισθάνθηκα την δόνηση στο δρόμο. Το είδα να βιντεοσκοπεί τα πλήθη που έβγαιναν από το Currys. Νεαρά άτομα χωρίς σκέψη να καλύψουν το πρόσωπο τους και σίγουρα θα δεχτούν τις συνέπειες. Περισσότερες συλλήψεις, περισσότερες εξακριβώσεις και σωματικές έρευνες, περισσότερη στόχευση μειονοτήτων και το πλιάτσικο θα είναι η δικαιολογία.
Για να συνεχίσει αυτή η επανάσταση και να γίνει αποτελεσματική, χρειάζεται οργάνωση. Το πλιάτσικο δεν πρόκειται να νικήσει την αστυνομική βία και έλλειψη δικαιοσύνης. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό η γλώσσα αυτών που δεν ακούγονται θα συνεχίσει να μιλιέται…"

αυτά φίλοι μου. Η ανισότητα στη ρίζα του προβλήματος. Ανισότητα που αυξάνεται συνεχώς... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου