Δευτέρα, Φεβρουαρίου 28, 2011

Wasted...

Όποιος έχει δει drug movies η γνωριζει λίγο από τις εκφράσεις της drug culture, θα ξέρει την έκφραση "wasted". Η λέξη καθεαυτού σημαίνει "σπατάλη". Σε σχέση με τα drugs σημαίνει τελείως μαστουρωμένος, wasted, χωρίς επαφή με το περιβάλλον... σπαταλημένος?

θυμάμαι στα νιάτα μου να ακούω από κάποιους πως τα drugs ήταν αυτά που διέλυσαν κάθε ελπίδα να ξεκινήσει κάποια επανάσταση από τα τότε κινήματα (flower power κλπ.) Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία συνομωσίας, η εξουσία η ίδια, επέτρεπε την ελεγχόμενη ροή ναρκωτικών στον πλυθησμό, κρατώντας έτσι μια πλειοψηφία από πιθανούς επαναστάτες μαστουρωμένους στα σπίτια τους... και όχι στους δρόμους όπου θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά!

Fast Forward στο σήμερα, όχι πως τα ναρκωτικα αποτελούν μικρότερο πρόβλημα, αν μη τι άλλο είναι και χειρότερα... Αλλά υπάρχουν κι άλλα.

Χτες το βράδυ βγήκα με κάτι φίλους. Ήπιαμε τις μπυρίτσες μας και κάναμε κουβεντούλα, καθόλα εποικοδομητική, ευχάριστη. Πιάσμαε βέβαια και τα ανησυχητικά νέα από την Λιβύη και άλλα διεθνή θέματα...
Κάποια στιγμή ήρθαν στην παρέα μας δυο νεαρά παιδιά 18 και 20 χρονών. Η κουβέντα συνεχίστηκε πιο light, ώσπου οι δύο (μεγαλύτεροι) φίλοι μου έφυγαν. Μην έχοντας κάτι άλλο να κάνω άρχισα να ακούω την κουβέντα των δυο νεαρών. Δεν μιλούσαν για τίποτε άλλο, εκτός από τα online παιχνίδια με τα οποία ασχολούνται ανελλιπώς... Στεναχωρήθηκα. Και σκέφτηκα μια ακόμη χρήση για τη λέξη wasted... Γιατί πραγματικά όλα αυτά τα υπέροχα, νεανικά, έξυπνα, δυνατά μυαλά είναι wasted. Wasted resources.

Ο κόσμος γύρω τους αλλάζει ραγδαία. Οι επαναστάσεις στίς χώρες της Αφρικής διαδέχονται η μια την άλλη. Δικτάτορες πέφτουν, στη χώρα μας η κρίση βαθαίνει, όλοι αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τον μέχρι τώρα τρόπο ζωής μας. Προβλήματα υπάρχουν πολλά, αλλά και από την άλλη υπάρχει μια μυρωδιά αλλαγής στον αέρα... Και όλα αυτά τα νέα παιδιά τι κάνουν? Ασχολούνται με παιχνίδια όπως το World of Warcraft, Guild Wars, Lineage και άλλα πολλά. Χαρακτηριστικά τον Οκτώβριο του 2010, το World of Warcraft είχε 12 εκατομμύρια suscribers. Πολλά από αυτά τα παιδιά περνούν κυριολεκτικά ώρες online παίζοντας αυτά τα παιχνίδια... Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε και το γεγονός πως υπάρχουν και σχετικές διαφημίσεις από το saferinternet.gr δείτε μερικές από αυτές:Θα είμαι ειλικρινής, παιχνίδια στο web παίζω κι εγώ, πότε-πότε... αλλά όχι συχνά και όχι για πολλή ώρα. Συνήθως είναι κάτι απλό που ξεκουράζει το μυαλό, η virtual sailing που έχω κι ένα κόλλημα...χαχα αλλά όχι και με τις ώρες!!!

Πως αντιμετωπίζεται όμως κάτι τέτοιο? Τα παιδιά μας γίνονται όλοένα λιγότερο κοινωνκοποιημένα και εξωστρεφή. Ας τους δώσουμε εμείς το καλό παράδειγμα. Ας βγούμε κι εμείς περισσότερο από τα σπίτια μας κι ας δημιουργήσουμε ξανά αυτό τον κοινωνικό ιστό που τόσο έχει φθαρεί.

Υπάρχει ανάγκη για συνοχή... για να έχουμε λιγότερα wasted μυαλά και resources...