Σάββατο, Ιουνίου 01, 2019

Επιχειρήματα "καρδιάς"

Το παρακάτω άρθρο/blog γράφτηκε από μένα στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε στο αγγλόφωνο blog μου στις 6 Ιουλίου του 2015 , για πρώτη φορά. Μπορείτε να το δείτε .Εδώ
Η μετάφραση είναι δική  μου. Έχω διορθώσει κάποια θέματα ημερομηνιών και χρόνου για να βγάζει νόημα.

"Πριν από περίπου 14 χρόνια βρισκόμουν στην αγορά για σπίτι. Ήταν τότε τα τελευταία δυο χρόνια των αποκαλούμενων"παχιών αγελάδων" ... Σύντομα μετά, το 2008, ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση και λίγο αργότερα, η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από το "μανάτζμεντ" της Τρόικας (η μάλλον της απόπειρας της για "μανάτζμεντ"...) Τα οικονομικά μου μαζί με του υπόλοιπου κόσμου, κατέρρευσαν κάνοντας το όνειρο μου να μείνει ακριβώς αυτό, ένα όνειρο.

αλλά έχω ένα τέτοιο...

Τότε είχα κάτσει με ένα καλό φίλο και συνεργάτη, και μου εξήγησε με νούμερα και πολύ γερά επιχειρήματα τα οποία δεν μπορούσα να αντικρούσω το πως δεν είναι καλή ιδέα και δεν συμφέρει να δανειστεί κανείς για να αποκτήσει σπίτι.  Τα επιχειρήματα του όπως είπα, ήταν γερά, παραδεχόταν όμως πως υπήρχε ένα επιχείρημα "υπέρ" που δεν μπορούσε να αντικρούσει και αυτό ήταν το επιχείρημα "της καρδιάς". Εννοούσε το ευχάριστο αίσθημα του να έχεις το δικό σου σπίτι. Αυτό δεν μπορούσε να το καταρρίψει.

Η κατάσταση γινόταν ολοένα και πιο δύσκολη, μνημόνια μετά μνημονίων εφαρμόζονταν και ο Έλληνας ιδιοκτήτης σπιτιού φορολογούνταν μέχρι να ματώσει. Ευχαριστούσα το Θεό που δεν αγόρασα σπίτι.

Η ρευστότητα και τα τραπεζικά δάνεια στέγνωσαν και οι τράπεζες άρχισαν να ζητάνε τα λεφτά τους πίσω, κι εγώ ευχαριστούσα το θεό που δεν είχα οτιδήποτε ακίνητο.

Σήμερα (Σημ. 6/7/2015) ο Υπουργός Οικονομικών μας αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Πολλοί από μας τον θεωρούσαμε και τον θεωρούμε ακόμα, ήρωα. Τον έχουν κατηγορήσει ότι δεν είναι αρκετά "πολιτικός" και αυτό με κάνει να τον αγαπάω ακόμα πιο πολύ. Αλλά η Ευρώπη πιστεύει ότι είναι ο διάβολος...



Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο του "Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία"

Προκαλώ οποιονδήποτε να διαβάσει τις απόψεις του και να τις βρει λάθος. Το μόνο επιχείρημα εναντίον του οποίου δεν θα είχα κάτι να πω, είναι αυτό το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να προφέρει, ότι δηλαδή οι απόψεις του για την οικονομία δεν συνάδουν με την συνεχιζόμενη υποστήριξη των "αγορών" και πως το "χρήμα" δεν θα έπρεπε να είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται εναντίον των ανθρώπων με τον χειρότερο τρόπο. Με άλλα λόγια αν το κέρδος και το χρήμα είναι ο θεός σου, δεν έχω κάποιο επιχείρημα να σε πείσω...καρδιά όμως έχεις?

Το Χρήμα και μαζί του το Χρέος, εφευρέθηκε για να διευκολύνει το εμπόριο και την ανταλλαγή προϊόντων , πολύ σύντομα όμως έγινε ένα εργαλείο για να κατακτά ζωές, κρατώντας τες κάτω από μια χρυσή η ασημένια και εν καιρώ χάρτινη "μπότα". Στο τέλος μέσω του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος έγινε και "εικονικό".  Ένας "φανταστικός" τρόπος να κρατάει κανείς υποδουλωμένους τους ανθρώπους, όλα στο όνομα του ενός και μοναδικού, του αληθινού Θεού, του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς χρήματος



Έχουμε δημιουργήσει και χρηματιστήρια, σύγχρονους ναούς, όπου το χρήμα λατρεύεται, δημιουργείται και πολλαπλασιάζεται με μόνο κόστος ανθρώπινες ζωές, οι οποίες δεν αξίζουν τίποτε σε όσους λατρεύουν το δολάριο η το Ευρώ...

Τις τελευταίες μέρες, η Ελληνική οικονομία βρίσκεται για μια ακόμη φορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κι όμως εχτές στην παραλία, χαρήκαμε τον ήλιο και τη θάλασσα, οι ερωτευμένοι κοιταχτήκαμε στα μάτια, παίξαμε με τα παιδιά μας, οικογένειες διασκέδασαν. Αργότερα θα χαιρόμασταν ένα γεύμα, σε ένα εστιατόριο, όσο ακόμη μπορούμε, και η μέρα θα έκλεινε με εραστές αγκαλιασμένους.

Οι Beatles τραγούδησαν κάποτε "Money can't buy me love" κι αυτό είναι πολύ αληθινό.

Δείτε όλους τους υψηλούς και χαμηλούς "ιερείς" του κόσμου του χρήματος. η ΕΥτυχία τους στηρίζεται στην ΔΥΣτυχία των πολλών.



Είναι αυτός ένας κόσμος του οποίου θέλουμε να είμαστε μέρος?

Αυτοί που ζούμε και μεγαλώσαμε εδώ, γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα και που συνεχίζει να αντιμετωπίζει. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ήθελαν να πιστέψετε πως θέλουν το καλό μας... αλλά αν ήθελαν να δουν πραγματικές αλλαγές στην Ελλάδα, τότε θα μας είχαν βοηθήσει να φέρουμε στη δικαιοσύνη τους διεφθαρμένους  πολιτικούς μας, αντί να τους αναθέσουν την αποστολή να εφαρμόσουν παράλογες περικοπές, λάθος ιδέες και ηλίθιες αποφάσεις πάνω στις ζωές μας. Για πολύ καιρό πολλοί έλεγαν πως η Ελλάδα ήταν ένα πείραμα. Ένα πείραμα πάνω στο πόσο μπορεί να αντέξει ο φορολογούμενος...
Πολλοί Έλληνες, κι εγώ μαζί τους αρνηθήκαμε να δεχτούμε ένα κακό σχέδιο διάσωσης το οποίο θα το εφάρμοζαν αυτοί ακριβώς που το έκαναν και αναγκαίο. Και είναι προφανές πια σε μένα, περισσότερο από ποτέ πως η Ελλάδα δεν είναι παρά ένας μικρόκοσμος της Ευρώπης.

Διεφθαρμένοι πολιτικοί που μας δείχνουν υποτίθεται το σωστό δρόμο προς τη σωτηρία. Διεφθαρμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν σε διεφθαρμένους Έλληνες πολιτικούς πως να γ@μ...ν το πληθυσμό.

Πιστεύουν ότι είμαστε τόσο ηλίθιοι?

Ο κ. Βαρουφάκης προφανώς δεν ήθελε να παίξει το παιχνίδι τους και τον ξεφορτώθηκαν.  Αν είχαν έστω κι ένα ίχνος ακεραιότητας θα παραιτούνταν και αυτοί και θα επέτρεπαν σε άλλους να φτάσουν  σε μια κάποια συμφωνία.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν είναι πως δεν είμαστε αριθμοί, Είμαστε άνθρωποι., που προσπαθούμε να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, να αναθρέφουμε τα παιδιά μας σε ένα δίκαιο κόσμο, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.



Έχουν χάσει πράγματι την μπάλα.

Όσο το χρήμα και το κέρδος παραμένουν το επίκεντρο της προσοχής και ο στόχος δεν υπάρχει ελπίδα.

Η καμπύλη της "ευτυχίας" την οποία η κοινωνία αλλά και η επένδυση σε αυτήν υποτίθεται θα πρέπει να φέρνει, βρίσκεται σε καθοδική τάση. Η ζωή πρέπει να γίνει πιο απλή. Οι αγορές θα καταρρεύσουν Τίποτα τόσο εγωκεντρικό δεν μπορεί να υποστηριχτεί επ' αόριστον...

Τα επιχειρήματα τους μπορεί να έχουν νούμερα πίσω τους αλλά δεν έχουν καρδιά και αυτό είναι το πρόβλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου