Δευτέρα, Δεκεμβρίου 31, 2012

Αποχαιρετώντας το 2012

Ήταν μια χρονιά καταλυτική.

΄Ηταν η χρονιά που πολλoί περίμεναν κάποιο τέλος, η έστω κάποια μεγάλη αλλαγή.

Ήταν η χρονιά που αποχαιρετήσαμε πολύ κόσμο, ανάμεσα τους, τους Gore Vidal, Etta James, Whitney Houston, Levon Helm, Dave Brubeck, Ravi Shankar, Earl Scruggs... Η λίστα σαφώς είναι πολύ μεγάλη για να μπει ολόκληρη...

Αυτοί είναι οι ας πούμε "διάσημοι" οι άνθρωποι που με τον έναν η τον άλλο τρόπο σημάδεψαν τη ζωή πολλών στον κόσμο...

Ποιός αλήθεια δεν έχει ακούσει ποτέ αυτό?


Dave Brubeck-"Take Five"

η αυτό?


The Band - "The Weight"" (τραγουδάει ο Levon Helm και παίζει τύμπανα)

η ακόμη αυτό?


Etta James - "Rather be blind"(συμμετέχει και ο Dr John)

Κάποιοι άλλοι πάλι, παντελώς άγνωστοι μας, πέρασαν στην αντίπερα "όχθη" χωρίς να έχουν αφήσει ίσως κάποιο "διάσημο έργο" πίσω τους, αλλά σίγουρα αγαπήθηκαν και κάποιοι τους θυμούνται...

Ένα ακόμη θύμα του 2012, για πολύ κόσμο, ήταν και η τυφλή εμπιστοσύνη σε ένα ανήθικο πολιτικό αλλά και κοινωνικό σύστημα...ψυχορραγεί. Δεν έχει πεθάνει ακόμα. Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι πεθαίνει.

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω φιλοσοφία. Ποτέ δεν είναι αργά... Σωκράτης, Επίκουρος, Πλάτωνας, Σενέκας και πάρα πολλοί άλλοι... Αυτοί οι άνθρωποι ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ βαθιά γύρω από τα ανθρώπινα θέματα, από τα μεγαλύτερα ως τα μικρότερα. Και άφησαν πίσω τους ένα μεγάλο έργο, έναν οδηγό επιβίωσης στον κόσμο τον υλικό αλλά και αυτόν των συναισθημάτων...Σκέφτομαι πως στο σχολείο διδάχτηκα σίγουρα κάποιο μέρος από την σκέψη τους, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα.

Πόσο καλύτερα θα είχα διάγει τον βίο μου αν είχα ασχοληθεί νωρίτερα? Πόσα προβλήματα καθημερινά, πόση δυστυχία θα μπορούσε να αποφευχθεί αν κάναμε όλοι κάποια από αυτά τα οποία μας διδάσκουν οι φιλόσοφοι?

Φιλόσοφοι δεν είναι μόνο οι μεγάλοι. Υπάρχουν πολλοί σοφοί ανάμεσα μας. Συχνά είναι οι μεγαλύτεροι, αυτοί που πέρασαν μια ζωή ολόκληρη, μαθαίνοντας για τη ζωή, the hard way, ζώντας την.

Βρείτε κάποιον και καθήστε κοντά του. Μιλήστε. Όλο και κάτι θα μάθετε. Το λιγότερο θα τους προσφέρετε και λίγη παρέα.

Κι αν δεν έχετε κάποιον πρόχειρο, ανοίξτε ένα βιβλίο. Θα βρείτε πολλές αλήθειες. Αλήθειες που ίσως πονάνε αλλά όπως είπε κάποιος:


“But better to be hurt by the truth than comforted with a lie.”
(Khaled Hosseini )

ΥΓ Ατούτ αλλέρ 2012...καλώς να έρθεις 2013! Βγείτε έξω, ερωτευτείτε, αγαπηθείτε, εμπιστευθείτε, προσπαθήστε, ηττηθείτε, ξανασηκωθείτε...με λίγα λόγια ζήστε!

Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους, φίλους και μη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου